Magnus Ehrenberg

”Vänd blicken söderut”

 

Magnus Ehrenberg, dela med dig av tre tankar som är viktiga utgångspunkter för ditt arbete i Ystad Summits Advisory Board!

”När Region Skåne bildades 1998 började en fight mellan Malmö, Kristianstad och Helsingborg som ännu inte är över. Man glömde bort sydöstra Skåne. Ystad Summit kan få regionpolitiker och näringslivet i Skåne att förstå att det finns stora vinster med att etablera sig här, att här finns fler möjligheter än problem.

Vänder man blicken söderut, hittar man en naturlig region bestående av sydöstra Skåne, Bornholm, Tyskland och Polen, som faktiskt har djupa historiska rötter. Lägg sedan till Öresundsregionen. Du ser att Ystad/Österlen har nära överallt. Den positionen måste vi bli bättre på att dra nytta av. Och det finns tydliga likheter mellan sydöstra Skåne, nordöstra Tyskland och nordvästra Polen - hamnarnas viktiga betydelse för näringslivet, fisket, de vackra miljöerna och många upplevelserna som gör de här områdena till självklara mål för turister. Tänk om vi kan hitta gemensamma synergieffekter!

Mina föräldrar köpte hus i Borrby på min 1-årsdag. Det huset har varit hemma i Sverige för mig sedan jag flyttade till Tyskland 1988. Jag har sett hur sydöstra Skåne har gått från avfolkningsbygd till dagens extrema huspriser och att det inte går att få tag på hantverkare. Lantbruket var förr nummer 1, det fanns minst fem bönder där vi bor. Idag finns det bara en bonde och i stället växer tjänstesektorn. Restauranger vågar etablera sig året runt, det var inte tänkbart för några år sedan. Men om man inte vill att Österlen/Ystad ska bli ett nytt Skansen behövs bättre infrastruktur, så att människor kan bo och leva här året om. Det finns företag som flyttar ut hit från Malmö och Kristianstad för att det är lättare att få lokaler. De vill nyanställa, och det finns det många andra företag som vill också. Men idag är det ett stort problem att få tag på medarbetare, eftersom infrastrukturen är så dålig.”

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.