Pia Jönsson Rajgård

”Utbilda för det som företagen söker idag och imorgon.”

 

Vi bad Pia Jönsson Rajgård, VD för Tourism in Skåne AB och ledamot i Ystad Summits Advisory Board, att lista de tre politiska beslut som sannolikt skulle ha störst impact på utvecklingen av en helårsdestination i sydöstra Skåne!

1. Se turismen som en del av lösningen på samhällsutmaningarna
Först om vi ser turismen som en del av lösningen och inte ett problem eller en företeelse några veckor om året kan vi också se hur turismen kan ha en viktig del i att skapa ett mera attraktivt sydöstra Skåne. Som ger restaurangerna möjlighet att vara öppna året runt, som ger evenemangen publik inte bara på sommaren, som ger gårdsbutiker och handel nya säsonger under året.

2. Skapa en radikalt förbättrad infrastruktur
Både fysisk infrastruktur för att på ett snabbt och enkelt sätt kunna förflytta sig från Malmö/Lund området till sydöstra Skåne inom ca 45-60 minuter för att besöka destinationen. men också för att människor ska kunna röra sig i området utan egen bil. Den digitala infrastrukturen är avgörande för att de spännande eldsjälarna som utgör stora delar av reseanledningarna ska kunna bosätta sig permanent i och arbeta utifrån sydöstra Skåne.

3. För in ett nytänkande kring kompetensförsörjning
Heltidsjobb och året runt-jobb är grundförutsättningen för en stabil kompetensförsörjning. Dessa jobb skapas genom att turismen erkänns som den viktiga näringsgren den är och genom att hela utbildningssystemet på framför allt gymnasial- och YH nivå förändras i grunden. Utbilda för det som företagen söker idag och imorgon.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.