Alla vill till Malmö! Men det är tack vare hela Skåne.

Ett panelsamtal med syfte att med representanter från kommuner och verksamheter lyfta Malmö som regional tillväxtmotor och hur det samspelar med övriga regionen. Malmö stad ska ta fram ett nytt näringslivsprogram för den kommande fyraårsperioden. En viktig aspekt i arbetet med programmet är att det ska ske i samklang med våra grannkommuner och hur vi gemensamt i Skåne kan bidra till utveckling och tillväxt. Programmet ska även utgå från kommunen som en utvecklingspartner till näringslivet, rollen som tillväxtmotor, samt sätta Malmös roll i sin kontext ur ett näringslivsperspektiv och hur vi kan matcha näringslivets ambitioner.
Martin Andersson ger inledningsvis en inflygning till vad som driver städer och skapar en regional tillväxt och vad vi som kommuner kan göra för att stärka detta, osv. Detta område har även behandlats i Malmö Tillväxtkommission där Martin var ordförande.Tillväxtkommissionen konstaterar i sin slutrapport att det går bra för Malmös privata näringsliv och tillväxten är god. Enligt statistiken har Malmö ett livskraftigt näringsliv med flertalet etableringar av större företag under senare år. Bidragande faktorer till denna utveckling har varit Öresundsbron, närheten till Köpenhamns flygplats, tillgång till moderna stationsnära kontor och tillgång till kompetens i Malmö med omgivande regioner inom pendlingsavstånd.
Utveckling och tillväxt i Skåne är en gemensam angelägenhet för att skapa förutsättningar för ett hållbart näringsliv. Skåne har ett starkt jordbruk och är ett centrum för foodtech-området. Många livsmedelsföretag har sina rötter här och över tid har Skåne utvecklats till ett centrum för små och medelstora företag inom t.ex. medicinteknologi, logistik och IT. Koncentration av kunskapsintensiv verksamhet till städer drivs av både teknologisk utveckling och globalisering och innebär att städernas roll har blivit mer framträdande. Sveriges fördelar finns idag i branscher och verksamheter som attraheras till urbana miljöer. Individer och hushåll (framför allt högutbildade) dras till storstadsregioner dels för tillgång till jobb, dels för de konsumtionsmöjligheter som städerna erbjuder. När multinationella och nationella företag gör strategiska val för lokalisering för t.ex. huvudkontor eller utvecklingsverksamhet, jämförs ofta regioner utifrån ett globalt perspektiv utifrån dessa aspekter. En konsekvens av denna utveckling är att storstadsregionerna blir allt viktigare för ett lands förmåga att attrahera, utveckla och behålla ekonomisk aktivitet.
Malmö är beroende av sina grannkommuner och övriga Skåne för utveckling och tillväxt. Den regionala arbetsmarknaden lyfts ofta fram som en stor nytta för både hög- som lågkvalificerad arbetskraft. Statistik över pendlingsströmmar till och från Malmö visar att Malmös näringsliv är starkt beroende av inpendling från övriga Skåne för sin kompetensförsörjning. Närmare 77 800 personer jobbar i Malmö men bor i andra kommuner. Det innebär att 40 procent av de som jobbar i Malmö är inpendlare. Samtidigt gäller att var fjärde Malmöbo som har ett jobb pendlar till andra kommuner.

Malmös utveckling är följaktligen inte bara viktigt för Malmö och Malmös befolkning. Malmös utveckling är väsentlig för den bredare arbetsmarknadsregionen i sydvästra Sverige såväl som för Sverige som helhet. Malmö är tillväxtmotorn i en av landets tre storstadsregioner och i Malmö/MalmöLund-regionen skapas ca 50 % av alla nya arbetstillfällen i Skåne. Men hur hittar vi samspelet för att sprida och skapa effekter i hela regionen? Behöver Malmö ändra sitt agerande för att det skapas mer tillväxt som gagnar hela Skåne? Detta ska diskuteras av en panel bestående av:

Medverkande:
• Micael Nord, näringslivsdirektör, Malmö stad
• Martin Andersson, professor i industriell ekonomi vid Blekinge tekniska högskola (BTH)
• Rebecka Spånberg, VD BLS Industries, Ystad
• Ulrik Jönsson, VD Åhus Bryggeri, Åhus & Malmö
• Eva-Marie Hagström, näringslivs- och kommunikationschef, Kristianstad
• Marcus Willman, kommundirektör, Vellinge
• Annika Nilsson, näringslivschef, Perstorp
• Moderator: Cecilia Nebel

OBS! Seminariet sker 1 trappa upp utan hiss!

Följ livestreamen här!

Datum

sep 04 2024
Expired!

Tid

10:00 - 10:45

Platser

Diskoteket
Björnestjernegatan 6, Ystad
Malmö stad

Arrangör

Malmö stad