Hallå, järnvägen genom Skåne behöver mer kapacitet!

En fråga som borde varit löst för länge sedan: Hur klarar vi av både regional tågpendling och ökade nationella godsflöden genom Skåne?

Järnvägen har underhållits och lagats under decennier, men punktligheten blir inte bättre och spåren räcker inte. Øresundsbron och Skånetrafiken saknar en sammanhållen plan för att lösa utmaningarna med järnvägen i Skåne – och för att möta möjligheterna när Fehmarn Bält-förbindelsen invigs år 2029 och godstransporterna förväntas öka markant.

Tågresenärerna drabbas av sena tåg och inställda avgångar. Det är hög tid att byta strategi. Det behövs mer kapacitet för att få en robust trafik som klarar av både regional arbetspendling och en hållbar omställning för godstransporterna.

Trafikverkets nya utredning om kapacitetshöjande åtgärder visar att järnvägen redan är ansträngd. Och att flera sträckor, stationer och bangårdar – inte minst i Skåne – slår i kapacitetstaket när Fehmarn Bält öppnar. Nu ligger utredningen på regeringens bord – men räcker föreslagna åtgärder för att lösa situationen?

Kom och lyssna på panelens svar. Vad säger näringslivet, de stora arbetsgivarna? Vad är Trafikverkets plan? Och vad är uppmaningen till politikerna som ska besluta om framtidens järnväg?

Medverkande:

Maria Nyman, trafikdirektör, Skånetrafiken
Linus Eriksson, vd, Øresundsbron
Heidi Avellan, Politisk chefredaktör Sydsvenskan
Elvira Sofic, Tågföretagen Näringspolitisk expert
Maria Wedin, Senior utredare, Trafikverket
Per Tryding, vVD Handelskammaren
Anders Ekman, Affärschef Öresund Transdev

Arrangör:
Skånetrafiken & Öresundsbron
www.skanetrafiken.se
www.oresundsbron.com

Kontakt:
Kajsa Jacobsson 

 

Datum

sep 07 2023
Expired!

Tid

09:00 - 09:45
Hotell Fritiden – Lokal: Crawl

Platser

Hotell Fritiden – Lokal: Crawl
Österleden 19, Ystad
Webbplats
https://hotellfritiden.se/
Skånetrafiken

Arrangör

Skånetrafiken
E-post
Kajsa.Jacobsson@skanetrafiken.se
Webbplats
https://www.skanetrafiken.se/

Andra arrangörer