Pressrelease 2022-03-16:

Landshövdingen och Sveriges försvarsminister är några av deltagarna när Ystad Summit går av stapeln den första gången 15–16 maj i år. Det offentliggjorde organisatörerna bakom evenemanget idag.

Skånes landshövding Anneli Hulthén kommer att inviga Ystad Summit klockan 10 den 15 maj. Det blir startskottet för två dagar med seminarier, paneldebatter och rundabordssamtal om viktiga samhällsfrågor.

– Jag ser fram emot att inviga Ystad Summit. Det finns ett behov av fler konstruktiva dialogarenor i Skåne och det ska bli spännande att se vad Ystad Summit kan åstadkomma”, säger Anneli Hulthén.

Ett av seminarierna har rubriken ”Handlingskraft – global säkerhetspolitik samt grunden för nationell totalförsvarsutveckling”. I panelen medverkar Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) tillsammans med representanter för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samt Högkvarterets Ledningsstab i den svenska Försvarsmakten.

– I det rådande omvärldsläget är det oerhört viktigt att fokusera på vårt samhällsförsvar och inom detta hur vi utvecklar vårt totala försvar, med än snabbare förstärkning av såväl militär som civil förmåga. Jag ser fram emot att föra den diskussionen på Ystad Summit, säger Peter Hultqvist.

Arena för sydöstra Skånes viktigaste frågor

Ytterligare tre seminarier berör myndigheternas pågående utveckling av totalförsvaret. Det övriga programmet och alla medverkande kommer att offentliggöras efter hand under de närmaste månaderna.

– Jag är mycket stolt över att få avslöja våra första medverkande och ser fram emot att snart kunna lägga till fler tunga namn. Ystad Summit ska vara en arena där de mest aktuella frågorna för Sydöstra Skåne diskuteras av de viktigaste aktörerna och att både landshövdingen och försvarsministern bekräftat att de medverkar är ett kvitto på det, säger Bengtåke Wahlberg, ansvarig för Ystad Summit.

Kontaktpersoner:

Landshövding Anneli Hulthén, via pressansvarig Mikael Ringman, 0768-40 11 08 eller mikael.ringman@lansstyrelsen.se
Försvarsminister Peter Hultqvist (S), via pressekreterare Toni Ericksson, 073-072 83 16 eller  toni.ericksson@regeringskansliet.se
Bengtåke Wahlberg, ansvarig Ystad Summit, 072-972 11 97 eller bengtake.wahlberg@ystadsummit.se

Om Ystad Summit

Ystad Summit arrangeras för första gången den 15-16 maj 2022 och är en plats för dialog och oväntade möten, för att utveckla både nutid och framtid. Syftet är att stärka Södra Sveriges och Sydöstra Skånes attraktivitet och konkurrenskraft, men inte minst dess självförtroende, genom att erbjuda en arena där aktörer inom politik, samhälle och näringsliv möts. Samtliga officiella arrangemang inom ramen för Ystad Summit ska vara kostnadsfria för besökare.

Foto: Anneli Hulthén (Foto: Nils Bergendal ) och Peter Hultqvist (Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.