Fyra veckor kvar till ett fullproppat Ystad Summit

I dag är det fyra veckor kvar till Ystad Summit, och i det officiella programmet finns just nu 47 seminarier och samtal planerade. På de scener som Ystad Summit självt förfogar över återstår nu bara enstaka lediga tider.

– Det är väldigt roligt att så många olika aktörer, från idrottsrörelsen till samhällsengagerade företag och offentliga organisationer, väljer att komma till Ystad för att diskutera våra stora samhällsutmaningar med varandra och med alla besökare, säger Bengtåke Wahlberg, vd för Ystad Summit.

Några av de aktörer som arrangerar seminarier är Tetra Pak som kommer att prata om framtidens mat, Energiföretagen som i olika seminarier kommer diskutera både Sydsveriges sårbarhet när det gäller energiförsörjning och hur den kan förbättras, och hur ny teknik kan snabba på energiomställningen. Dessutom arrangerar Region Skåne ett seminarium om möjligheterna för särskilt skånska företag att exportera varor och tjänster till Polen, som var den enda marknaden i EU som fortsatte växa under finanskrisen.

– Det är tydligt att södra Sverige och nu med utgångspunkt i Ystad, har ett behov av en egen samtalsarena för samhällsfrågor som spänner över en rad angelägna utmaningar, både ur ett nationellt och internationellt perspektiv, säger Pia Jönsson Rajgård, styrelseordförande för Ystad Summit. Här kan diskussionerna ta avstamp, men med tillämpning på hela södra Sverige och Östersjön.

Programmet uppdateras löpande och fler evenemang kan läggas till de kommande veckorna tills Ystad Summit äger rum den 7–8 september.

Om Ystad Summit

Ystad Summit är en opolitisk och öppen demokratisk mötesplats som återkommer varje år. I år genomförs evenemanget 7–8 september som en arena för dialog, utbyte och oväntade möten. Här samlas aktörer inom ideell sektor, politik, samhälle och näringsliv för att diskutera det som berör och påverkar vår del av landet eller där södra Sverige påverkar övriga Sverige – både nu och i framtiden. Tillsammans skapar vi en levande arena för en öppen dialog där idéer föds, kontakter knyts och beslut fattas. Vårt epicentrum ligger i Ystads fantastiska stadskärna, men evenemangen kan ske i hela sydöstra Skåne. Ystad Summit drivs av Y-Event AB och är ett initiativ från Ystads IF Handbollsförening.

Nytt för i år är bland annat Mötestorget, där olika företag och organisationer ställer ut. Där kan man ta snabba möten med intressanta människor, se och uppleva Ystad. Dessutom arrangeras ett mingel på torsdagen klockan 17–19.