Ystad Summits första dag är färdig!

Under dagen har drygt tusen personer på 30 olika programpunkter diskuterat, lyssnat, och berättat om allt från hur nya krav för hållbarhetsrapportering kan bidra till ökad lönsamhet i regi av Sparbanken Syd, till vad som krävs för att järnvägen genom Skåne ska kunna skapa tillväxt i övriga Sverige i regi av Öresundsbron och Skånetrafiken. Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan menade att diskussionen var viktig, men också att järnvägen i Skåne inte bara är en fråga för Skåne, utan för hela Sverige.
Klimatjournalistik
Heidi Avellan, Maths Nilsson, Caroline Andrén och Camilla Sylvan i samtal om klimatjournalistik.
Det har också pratats om kvaliteten på klimatjournalistikendigitalisering inom jordbruketåteruppbyggnaden av totalförsvaret och vad kriget i Ukraina egentligen handlar om och kan få för effekter. Caroline Andrén, humanekolog och klimataktivist, menade att ett problem med medierapporteringen om klimatkrisen är att vi som människor tenderar att greppa efter halmstrån som tonar ned riskerna, för vi vill inte att det ska vara sant, för då måste vi göra något. Lite senare, i en diskussion om cirkulära textilflöden, berättade Edvin Ruuth och Miguel Sanchis från Sharetex om hur de har lyckats ta fram processer för att på bättre sätt kunna återvinna textilfibrer, som Sysav kan förse med råvaror från sin nya hypermoderna sorteringsanläggning för kläder och andra textilier.
Under fredagen fortsätter samtalen med allt från hur Polen är en högpotential marknad för skånska företag, till hur Sverige med Nato kan klara av nästa säkerhetskris – med deltagande av riksdagseledamoten Hans Walllmark (M) och förre överbefälhavaren Sverker Göranson.
Sverker Göranson
Förre överbefälhavaren Sverker Göranson.